«Затишна домівка» – прихисток для жертв насилля: як запоріжанкам туди потрапити

У Запоріжжі впродовж двох років працює центр «Затишна домівка». Розташований він на вулиці Таганській. Сюди звертаються жінки, які опинилися у складній життєвій ситуації. Зазвичай сюди звертаються вагітні, діти-сироти, жінки, які стали жертвами домашнього насилля та інші категорії. Це такий собі тимчасовий прихисток.

В першу чергу жінкам, які звернулися до «Домівки» надають психологічну допомогу. Оскільки серед постоялець зустрічаються жінки, які стали жертвами будь-якого з видів домашнього насильства.

«Затишна домівка» одночасно може прийняти до 69 постояльців. Директорка центру Світлана Адаменко зазначила, що тут жінки отримують не тільки тимчасове житло, але й юридичну, психологічну та соціальну допомоги. Постраждалим допомагають розв’язати різного роду питання, які пов’язані з оформленням розлучення, аліментів, стати на квартирний облік і т.д. Більше на сайті zaporizhanka.com.ua

Як виглядає «Затишна домівка»

Всього у будівлі два поверхи. Усі головне розташовано на першому поверсі. Тут є медичний кабінет, адміністрація, психолог. А також кімната для малечі з різними іграшками, книжками, де можна позайматися. Слід відзначити, що на кожному з поверхів є окремі кухні, об’єднані з їдальнями, санвузли, пральня. Окремо обладнали, так би мовити, робочу кімнату. Тут є комп’ютер, на якому можна позайматися, пошукати роботи. Також тут достатньо місця для проведення семінарів, тренінгів, є проектор. 

В «Домівці» окремо облаштували ізолятор. Там тимчасово перебувають жінки поки не пройдуть повне медичне обстеження.

Коли жінки звертаються до центру, то з ними заключають спеціальний договорі. В межах цього договору жінка отримує все необхідне – ліжко-місце,  рушники, постіль, посуд. Також центру допомагають благодійні організації, які забезпечують постояльців усіма необхідними засобами гігієни, памперсами, одягом. У «Затишній домівці» зазначають, що у центрі завдяки благодійникам, великий запас дитячих речей.

У такому «гуртожитку» жінки довго не можуть перебувати. Ті, хто стали жертвами насилля, отримують прихисток на 90 днів. Для таких жінок підготували кімнату, в якій може перебувати три людини. Там є усе необхідне – стіл, ліжка, шафи, холодильник, телевізор, кондиціонер і, навіть, інтернет. Також окремо облаштований санвузол.

У «Домівці» спеціального розпорядку дня немає. Кожен робить, як йому зручно. Проте, працівники центру спостерігають за порядком, щоб матусі годували корисною їжею свою малечу, прогулювалися, навчали, підтримували чистоту всюди.

Буває так, що жінка ще занадто молода і чогось ще не вміє робити, їй залюбки допомагають фахівці, наприклад, приготувати поїсти, попрасувати та інше.

Хто може потрапити до центру

Слід відзначити, що будь-хто «з вулиці» потрапити до «Затишної домівки» не може, лише за направленням спецслужби. Жінкам радять не терпіти якихось знущань з боку чоловіка, співмешканця та інших людей,  а одразу заявляти до поліції про факт насильства. Потім необхідно отримати у міському центрі соцслужб довідку про статус особи, яка перебуває у складних життєвих обставинах і тому потребує допомоги. З цим статусом можна отримати клопотання від Служби у справах дітей, яка і направить до «Домівки».

.,.,.,.